Projecte

EN QUÈ CONSISTEIX EL PROJECTE ARCADEOLOGIA?

Arcadeologia és un projecte dut a terme pel Grup d’Investigació Massiva (UMH), el fi del qual és la documentació i la difusió del treball realitzat per l’associació Arcade Vintage en el camp de l’arqueologia industrial i la recuperació de màquines recreatives (comprés, principalment, entre 1970 i 2000).

Primer> mitjançant la creació d’una plataforma web, destinada a la catalogació de les peces més importants dels seus fons, i a la divulgació de continguts d’interés per altres projectes o investigadors dedicats al camp del videojoc clàssic: guies sobre maquinari i programari; tècniques sobre sistemes de restauració i emulació; documentació sobre arts gràfiques, etc.

Segon> mitjançant el desenvolupament d’una sèrie de documents audiovisuals, entre ells el documental Arcadeologia, la tasca del qual és el registre de la trajectòria, metodologia i activitats de restauració i conservació dutes a terme per aquesta associació.

PUNT DE SORTIDA

L’associació Arcade Vintage, amb seu a Petrer (Alacant), es dedica a l’adquisició i restauració de plaques bases, controladors, monitors, mobles, arts, i d’altres components de les recreatives electrònic-digitals de finals del segle XX, per a reconstruir, posteriorment, els models de les màquines originals a les que pertanyen. D’una manera més concreta, l’associació divideix les seues activitats en tres vessants:

  • Cerca e importació de peces i suports específics de joc (especialment a Europa, Japó i els EEUU).
  • Investigació i restauració de circuits electrònic-digitals.
  • Manteniment i divulgació de programari i tècniques vinculades a la informàtica (emuladors, enginyeria inversa, etc.), necessàries per dur a terme tales tasques de recuperació.

Actualment, disposen de més de dues-centes màquines recreatives recuperades, els models més rellevants dels quals són disposats a un museu-saló recreatiu obert pels socis i el públic extern. A aquest espai, es duren a terme també diversos tallers i activitats específiques del medi, com ara trobades entre associacions i desenvolupadors de jocs arcade, jornades solidàries, cursos sobre reparació de maquinari, etc. Continuant aquesta línia d’accions, Arcade Vintage participa en altres esdeveniments a escala nacional com ara Retrobarcelona, VGComic, RetroAlba o ExpoArcade, entre d’altres, a on, a més de continuar la seua tasca de difusió, hi es traslladen i hi exhibixen les seues màquines restaurades.

Des del Grup d’Investigació Massiva (Masses: Investigació Visual i Acció Artística) de la Universitat Miguel Hernández d’Elx, considerem que la tasca d’Arcade Vintage representa, actualment i dins del gros territorial i nacional de plataformes i industries culturals, un dels exponents més rellevants pel que fa a qüestions d’arqueologia i recuperació industrial dedicada a la maquinaria de l’entreteniment. En aquest sentit, creem en la necessitat de documentar el seu recorregut i resultats, des d’una perspectiva de treball acadèmica i divulgativa, que ajude a consolidar la seua labor, així com ara a publicar les seues troballes en el camp de la restauració lúdic-industrial.

OBJECTIUS

  • Investigar i recopilar, des de les diverses fons documentals i fonts orals consultades, la informació necessària per estructurar els continguts de catalogació i divulgació del projecte.
  • Establir una metodologia d’investigació i d’anàlisi aplicable al objecte d’estudi (Arcade Vintage), així com d’altres exemples (associacions, experts del sector, etc.) i camps contigus (industria i cultura recreativa, maquinaria d’entreteniment, restauració electrònic-digital, etc.).
  • Analitzar i catalogar els principals models i recursos tecnològics (maquinari i programari, recreatives, arts gràfiques), que hi pertanyen als fons de l’associació, així com ara les principals maquinaries i aparells tecnològics emprens durant tals processos de restauració.
  • Desenrotllar un repositori online per a la catalogació i el registre de les peces recuperades; així com una sèrie de documents audiovisuals, tenint en compte els plantejaments d'estudi i metodologia anteriors.